Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015
Πρόταση τοποθέτησης γλυπτού στην περιοχή του σχολείου μας
Aνοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Πειραιά
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Πειραιά,
Με εκτίμηση,
Τμήμα Α1,
7ο ΓΕΛ Πειραιά
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Πειραιά,
Είμαστε μαθητές της Α΄τάξης του 7ου ΓΕΛ Πειραιά και στο πλαίσιο του μαθήματος project του α΄τετραμήνου ασχοληθήκαμε με τη μελέτη των γλυπτών στον δημόσιο χώρο της πόλης μας.
Η ενασχόλησή μας αυτή μας οδήγησε στη δυσάρεστη διαπίστωση πως είναι εξαιρετικά περιορισμένη η παρουσία γλυπτών έργων τέχνης στην περιοχή μας. Κατανοούμε τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα αλλά θεωρούμε πως ο Πολιτισμός οφείλει να είναι στις προτεραιότητές μας.
Με αυτό το σκεπτικό θα θέλαμε να σας προτείνουμε την αξιοποίηση του χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Ψαρρών και Σαλαμίνος με την τοποθέτηση ενός γλυπτού έργου τέχνης. Έχουμε σκεφθεί πως ο χώρος αυτός, που βρίσκεται πολύ κοντά σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία και περιλαμβάνει παιδική χαρά, θα μπορούσε να αναδειχθεί καλύτερα με ένα σύγχρονο γλυπτό, μοντέρνας αισθητικής που να τιμά τις μητέρες που καθημερινά τον διαβαίνουν για να οδηγήσουν τα παιδιά τους στη γνώση ή να τους προσφέρουν τη χαρά και το παιχνίδι στον χώρο του μικρού πάρκου.
Σας προτείνουμε, ως καθ'ύλην αρμόδιο, να τοποθετηθεί ένα γλυπτό που να απεικονίζει μια μητέρα με τα μικρά της παιδιά.
Η ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας θα μας πρόσφερε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση και θα αναβάθμιζε αισθητικά την περιοχή μας, τιμώντας παράλληλα και τις ακάματες μητέρες μας.
Με εκτίμηση,
Τμήμα Α1,
7ο ΓΕΛ Πειραιά
Συμπεράσματα από την επεξεργασία των απαντήσεων του ερωτηματολογίου
Ερώτημα 1
Από τις απαντήσεις προκύπτει πως οι περισσότεροι έχουν συγκρατήσει στη μνήμη τους τα γλυπτά των κεντρικών πλατειών (κυρίως της πλατείας Κοραή). Κάποιοι θυμούνται το άγαλμα του Λέοντα του Πειραιά που είναι συνδεδεμένο και με την εικόνα της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας , ώς σύμβολό της στο αγώνισμα της καλαθοσφαίρισης.
Ερώτημα 2
Οι απαντήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι θεωρούν τα γλυπτά ως διακοσμητικά στοιχεία ή ως σύμβολα ιστορικής μνήμης.
Ερώτημα 3
Φαίνεται πως όλοι διαβάζουν το πληροφοριακό υλικό στη βάση των γλυπτών.
Πολύ αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια των απαντήσεων...
Ερώτημα 4
Οι περισσότεροι δεν ξέρουν και δεν απαντούν για το αν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των γλυπτών στον δημόσιο χώρο της περιοχής τους
Ερώτημα 5
Απαντούν ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η τοποθέτηση γλυπτών είναι μάλλον πολυτέλεια
Ερώτημα 6
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά πως η Πολιτεία δεν μεριμνά γαι τη συντήρηση των γλυπτών
Ερώτημα 7
Οι περισσότεροι προτιμούν την παραδοσιακή αισθητική και όχι τη μοντέρνα για τα γλυπτά δημόσιου χώρου
Ερώτημα 8
Τα γλυπτά θεωρούνται αναγκαία στο δημόσιο χώρο (προφανώς για τους προαναφερθέντες λόγους, ιστορικούς,διακοσμητικούς κλπ)
Από το σύνολο των απαντήσεων διαπιστώσαμε πως ενώ οι περισσότεροι απάντησαν πως είναι αναγκαία τα γλυπτά έργα τέχνης στον δημόσιο χώρο, ωστόσο δεν φαίνεται να να έχουν ιδιαίτερη σχέση με αυτά και την αισθητική που εκφράζουν.
Προτάσεις τοποθέτησης νέων γλυπτών που λάβαμε ως απαντήσεις: Μελίνα Μερκούρη, Κ. Καβάφης, Μαρία Κάλας, Μ. Αλέξανδρος, Γρηγορόπουλος Α., Φύσσας Π., Κολοκοτρώνης Θ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)